23.2.2025

Itäväylä

Puhuminen Porvoontiestä jää vähän torsoksi, ellei keskusteluun liitetä Itäväylää.

Helsingin keskustasta katsoen luonteva reitti Porvooseen kulkee Kulosaaren halki Herttoniemeen ja sieltä idän suuntaista rannikkoa. Pulmana aikoinaan oli, että Kulosaareen ei ollut kunnollista siltaa ja valtio halusi pysyä visusti erossa sellaisen rakentamisesta ja eritoten rahoittamisesta. Siksi 1930-luvun uusi Porvoontie kaarsi Vanhankaupunginlahden pohjoispuolelta nykyistä Viikintietä. 

Itsenäisyyden alkuaikoina koko nykyinen itäinen Helsinki kuului Helsingin maalaiskuntaan. Alueen hallinnolliset olot olivat jossain määrin sekavat: Helsinki oli ostanut Herttoniemen kartanon maat ja laati asemakaavanomaisia suunnitelmia naapurikuntaan ja rakensipa satamankin. 

Kulosaaren ensimmäiselle sillalle Helsinki antoi luvan vasta vuonna 1917. Vuonna 1907 oli perustettu AB Brändö Villastad, joka osti 110 hehtaarin laajuisen saaren ja lisäksi 30 hehtaaria Kivinokasta. Tontteja myytiin paremmin toimeentuleville kansalaisille. Alue irrottautui vuonna 1922 Helsingin maalaiskunnasta omaksi kunnakseen Kulosaaren Huvilakaupunki. Nimestään huolimatta kunta oli kuntamuodoltaan maalaiskunta.

AB Brändö Villastad myi loput maansa ja vesialueensa Helsingin kaupungille vuonna 1928 ja lopetti toimintansa. Näin Helsingin kaupungin valta alueella kasvoi entisestään.

Vuonna 1946 toteutettiin suuri alueliitos, jossa Helsingin pinta-ala kahdeksankertaistui. Nyt Helsinkiin kuuluivat niin Kulosaari kuin nykyinen Itä-Helsinki Vuosaari pois lukien. Tästä alkoi suurten muutosten ja idän asuttamisen aika.

Kulosaaren itäpuolelta oli ruvettu rakentamaan Herttoniementietä 1930-luvun alussa siten, että se yhtyi uuteen Porvoontiehen Viikintien risteyksessä. Tämän rinnalle rakennettiin rautatie Oulunkylästä Herttoniemen satamaan.


Herttoniementien rakentamista vuonna 1931 nykyisen Siilitien metroaseman tienoilla

Kulosaaren sillan uusintaa puuhattiin jo 1930-luvulla. Joulukuussa 1937 uutisoi Helsingin Sanomat, että sillasta olisi määrä tulla 15 metriä leveä. 


Samassa uutisessa arvioitiin tulevaa kasvua. Teksti on malliesimerkki siitä, kuinka vaikeaa ennustaminen on, etenkin tulevaisuuden. Lehdistön lempiuutisia 1960- ja 1970-luvuilla oli Kulosaaren sillan tukkeutuminen, vaikka se lopulta rakennettiin oleellisesti suurempana kuin vuonna 1937 suunniteltiin. Ajatus, että kolmikaistainen silta riittäisi 1980-luvulle saakka, mitätöityi aika pian.



Liikennemääräarvio vuodelta 1937. Helsingin kaupungin tilasto vuodelta 2019 osoittaa vuorokausiliikenteeksi 48900 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Uusi Kulosaaren silta valmistui monien mutkien jälkeen vuonna 1957. Tästä on oma artikkelinsa Kulosaaren silta. Kun silta oli valmis, ruvettiin tekemään valtatietä Kulosaaren halki. Tie oli valmiina vuonna 1962 ja se sai juhlalliseksi nimekseen Itäinen Moottoritie.


Helsingin Sanomat raportoi tien maksaneen miljardin. Silloinen miljardi vastaa elinkustannusindeksillä korjattuna noin 27 miljoonaa euroa vuoden 2024 rahassa.


Etualalla Herttoniemen liikenneympyrä, joka on legendaarinen; ei kuitenkaan aivan yhtä legendaarinen kuin Haagan.

Vuonna 1962 Suomessa ei vielä ollut tieluokkaa nimeltään moottoritie. Tarvontie valmistui vuonna 1962 ja se kulki Helsingissä nimellä Läntinen moottoritie. Lahdentiestä tuli aikanaan Koillinen Moottoritie, mutta Helsingiltä rupesivat ilmansuunnat loppumaan, kun Jorvaksentietä ruvettiin tekemään moottoritieksi 1960-luvun alussa. Espoossa tiet olivat rehellisesti nimeltään Tarvontie ja Jorvaksentie. Helsinki antoi Jorvaksentielle nimen Länsiväylä. Se otettiin käyttöön Espoossa 1970-luvulla, samoin Turunväylä. Helsingin puolella Läntinen Moottoritie muuttui Turunväyläksi kuitenkin vasta 1980-luvun lopulla, koska nimi aivan sopimattomasti keksittiin kunnanrajan väärällä puolella.

Sittemmin kaikki moottoritiet nimettiin väyliksi, mikä ei ole täysin linjassa kapeiden lauttasaarelaisten asuntokatujen Luoteisväylä, Lounaisväylä ja Koillisväylä kanssa.

Moottoritielle määriteltiin tekniset kriteerit vuonna 1964 ja oli selvää, että Itäinen Moottoritie ei niitä täytä. Bussipysäkkien rakenteet olisi saatu uusituksi, mutta vuonna 1966 rakentamispäätöksen saaneessa Viikintien komeassa eritasoliittymässä oli vasemmalle erkaneva ja vasemmalta liittyvä ramppi oli suurin este.


Viikintien liittymä; taustalla Herttoniemi ja Vanhankaupunginlahti

Toisaalta Helsinkiä ei asia kauheasti kiinnostanutkaan: Tievaltio oli muutamaa vuotta aikaisemmin päättänyt Porvoon moottoritien linjaukseksi Lahdentiestä Tattariharjussa haarautuvan vaihtoehdon useita kilometrejä uuden Porvoontien pohjoispuolelta. Koska oli selvää, että Kulosaaren moottoritie ei tule koskaan jatkumaan Porvooseen, Helsingin kaupunginhallitus kesällä 1967 päätti kehottaa kaupunkisuunnittelulautakuntaa päättämään tien nimeämisestä Itäväyläksi Sörnäisistä kaupungin rajalle.


Itäistä moottoritietä Puotinharjun kohdalla. Moottoritien teknisistä tuntomerkeistä ei tietoakaan.

Kaupunki myös päätti lähestyä Tievaltiota ehdotuksella, että koko Itäväylä Helsingin rajalle muutettaisiin maantiestä Helsingin kaduksi. Ajatus oli, että päätösvalta tien kehittämisestä olisi siirtynyt yksin Helsingille. Tämä on toteutunut vain osin: Viikintien ja Kehäykkösen väli on nykyisin katu, mutta siitä eteenpäin valtion tie.

Syy muutokselle vanhojen opaskarttojen valossa on myös epämääräisyys tieosuuden nimissä. Vuoden 1965 opaskartassa tie vaihtui Naurissalmessa Herttoniementieksi ja Viikintien risteyksessä takaisin Itäiseksi moottoritieksi ja Mellunmäessä hieman ennen kaupungin rajaa Porvoontieksi.


Opaskartta 1965

Vuonna 1966 Viikintien ja Marjaniementien väli olikin Porvoontie, siitä eteenpäin johonkin kohtaan Vartiokylää Itäinen moottoritie ja siitä eteenpäin taas Porvoontie.


Opaskartta 1966

Aivan johdonmukaista ei ole se, että Sipoon Ryöstöksi laajojen kansalaispiirien nimeämässä operaatiossa Sipoon puoleinen osa Porvoontiestä on jätetty sipoolaiselle nimelleen. Niinpä tie muuttuukin yhtäkkiä Uudeksi Porvoontieksi.

Helsingin urbaania katuverkkoa

18.2.2025

Porvoontie

Etelärannikolla nimi Porvoontie aiheuttaa yleensä pieniä kysymysmerkkejä, mitä tarkoitetaan. Helsingin ja Porvoon välisillä väylillä kun on historiansa.

Vanha Porvoontie luikertelee koillisessa Helsingissä lähes pohjoiseen, vaikka Porvoo sijaitseekin Helsingistä katsoen suunnilleen itäkoillisessa. 


Vanhan Porvoontien reitti

Uusi Porvoontie, yleensä nykyisin Porvoontie on 90 vuotta sitten rakennettu Helsingin ja Porvoon välinen valtatie, nykyisin seututie 170. Se on Helsingissä nimeltään Itäväylä.

Porvoonväylä on 1970- ja 1980-luvulla rakennettu Helsingin ja Porvoon välinen moottoritie viralliselta nimeltään. Porvoon Motariksi sitä kaiketi kuitenkin yleisimmin kutsutaan. Valtatien 7 läntinen osa.

Katsellaanpa vanhan tien historiaa. 

Tie kulkee Helsingissä Hämeentietä Viikkiin ja Malmin hautausmaa pohjoisen puolelta kiertäen Heikinlaaksoon. Tielinjaa on paikoin oiottu ja sitä Lahden moottoritietä rakennettaessa on hieman jouduttu siirtämään länteen.


Porvoontie ja aiempi reitti Hämeeseen haarautuivat Malmin hautausmaan kupeessa. Karttaan merkitty nelostien linjaus, jonka alle vanha tie osin jäi.

Vantaalla tie jatkaa pohjoisen suuntaan nykyisen Koivukylänväylän tasalle saakka, ja siellä se rupeaa pikkuhiljaa kaartamaan kohti Sipoota. Vantaan ja Sipoon rajamailla Kuninkaanmäessä ja Nikinmäen itäpuolella tielinja on varsin hyvin säilynyt.


Vanha linjaus jäi nelostien Kuninkaanmäen liittymän alle. Sinisellä nykyinen nelostie ja siihen liittyvät tiet.

Sipoon keskustassa, jota aiemmin Nikkiläksi kutsuttiin, on maisema muuttunut. Maisemaa halkoo Öljytie: Seututie 148 Sköldvikin jalostamolta nelostielle ja edelleen Tuusulaan. 


Lounaasta kirkon pohjoispuolelle nykyiseen keskustaan tie on numeroitu yhdystieksi 1521. Itä-Länsi-suuntainen sinisellä merkitty tie on Öljytie.

Sipoon itäpuolella vanha tie haarautuu Öljytiestä yhdystienä 1531 ja seurailee osan matkasta Mustijokea. Tämä osuus Yli-Vekkosken ja Hinthaaran kautta seuraa pääison ikivanhaa Suuren Rantatien linjausta. Joitakin komeimpia shikaaneja on vuosien varrella oiottu.

Porvooseen saavuttaessa kaikki kolme tietä ovat hyvin lähellä toisiaan. Vanha tie päättyy nykyisin moottoritien pohjoispuolella kantatie 55:een. Porvoontien 1930-luvun linjaus jäi moottoritien alle ja sille haettiin uusi.


Porvoo 1950-luvun topografikartalla. Valtatien 7 ja kantatien 55 nykyinen linjaus merkitty sinisellä.

Vantaalla ja Sipoossa on näkyvillä muutamia komeita vanhoja kilometripylväitä. Helsingin ja Porvoon välimatka vanhaa tietä oli 59 kilometriä; Porvoonväylää 50. Kilometripylväistä näemme erään mielenkiintoisen tiehistoriallisen seikan: Niihin ei ole kaiverrettu ympyrän muotoista kohtaan, johon aikoinaan maalattiin valtatien tai kantatien numero. Syy on selvä: Pylväät tehtiin 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa, jolloin tienumerointia ei vielä ollut keksitty. Tie jäi valtatiekäytöstä hieman ennen vuonna 1938 tapahtunutta numeroa Uuden Porvoontien valmistuttua.


Kilometripylväs Vantaan ja Sipoon välillä. Pylvään jalusta on vähintäänkin tukeva. Kilometrit eivät enää ilmaise matkaa Helsingin ja Porvoon välillä vaan Helsingin ja Sipoon.

14.2.2025

Lännentien paluu

Bloginkirjoitusharrastuksessa tulee aika ajoin eteen hetkiä, jolloin on pakko todeta, että niin absurdeja ajatuksia kieli poskessa ei voi ilmaan heitellä, etteivät ne jossain muodossa tulisi vastaan vakavin kasvoin esitettyinä, ennemmin tai myöhemmin.

Vasta muutama kuukausi sitten julkaistu artikkeli Hei, me selvitetään! oli irvailu Merenkurkun sillan selvityshankkeesta. Irvailu kulminoitui ehdotukseen, että mitäs jos kaivettaisiin koipussista 1960- ja 1970-lukujen Lännentie-hanke. 

Lännentie oli Turun ja Porin läänin maaherran Esko Kulovaaran ja seutukaavaliittojen herrojen hanke, jossa Ahvenanmaa olisi liitetty Manner-Suomen tieverkkoon Kustavin ja Korppoon kautta kulkevilla maanteillä.


Lännentie-suunnitelma

Lounais-Suomessa iski vauhtisokeus ja maaherra piti hankkeen toteutumista itsestään selvänä. 

(Jälkikäteen ajatellen Hesarin artikkeli osui lehdessä sopivaan kohtaan: Sen vieressä oli juttu suuresta yllytysoikeudenkäynnistä ja siitä, kun M A Numminen syytettynä kävi kitara kainalossaan laittamassa homman täysin läskiksi.)

Helsingin Sanomat julkaisi syyskuussa 1970 näyttävästi koko sivulla Osmo Kivivuoren laatiman huolellisesti laatiman kirjoituksen hankkeen menettelytavoista ja haitoista ja tätä kirjoitusta pidetään Lännentien kuoliniskuna. Jo vuonna 1972 hankkeesta puhuttiin vahvasti imperfektissä ja pluskvamperfektissä.

Pari viikkoa sitten EK, tuo Etelärannan tunnettu ajatushautomo, astui esiin karttaharjoituksella, jossa vaadittiin kiinteää yhteyttä niin Merenkurkkuun kuin Turusta Ruotsiinkin. Lännentie-ajatus on siis syntynyt uudelleen!

Julkilausuman vastaanotto tuskin on ollut aivan EK:n odotusten mukainen. Haltioituneiden aplodien sijaan reaktiona on ollut hieman vaivaantunut hymy ja kuoliaaksi vaikeneminen. Suunnitelmalla olisi ollut ehkä hieman enemmän uskottavuutta, jos jo kansilehdeltä eivät nousisi esiin intressitahojen nimet, Rakennusteollisuus ja Destia.

Komediateatteriosastolle ajaudutaan, kun etujärjestö samaan aikaan kuin vaatii valtiota leikkaamaan ja säästämään kaikesta, haluaa valtiolta valtavaa investointia.

Rahoituspuoli raportissa on kevyt. Ruotsi ei tästä hankkeesta tule maksamaan Kallekustaan äyriäkään. Paperissa viitataan EU:n rahoitukseen, joka on Rail Baltican osalta on ollut 80 prosentin luokkaa. Sen Ajatushautomo unohtaa, että EU:n infratukien suuret prosenttiosuudet on varattu entisille rautaesiripun takaisille maille. Suomen väylähankkeista hyvällä säkällä EU on rahoittanut 10–20 prosenttia; useimmiten silkan nollan.

Ja mistäs ne EU-rahat tulevat? EU:ssa on kahdeksan nettomaksajavaltiota, joista Suomi on yksi. Maksujen määrä saatuun rahaan verrattuna vaihtelee vuodesta toiseen, mutta maksujen ja saadun rahan suhde on viime vuosina ollut noin 1,3–1,4. Eli jokaisesta "saadusta" EU-tukimiljardista Suomi maksaa EU:lle vähintään 1,3 miljardia. Aivan kaikki kansalaispiirit eivät näe tällaista tukimenettelyä varsinaisena tukena.

Valtiota tuhlaamisesta moittinut EK haluaa siis valtion rupeavan tuhlaamaan. Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.

9.2.2025

Ja nopeusrajoitus oli?

Munkkiniemi on kaupunginosa Helsingin kantakaupungin luoteispuolella. Sen alue annettiin vuonna 1629 läänityksenä ratsumestari Gerd von Schützelle. Hän oli baltiansaksalaista aatelia ja vaihtoi nimekseen Skytte tultaan ruotsalaiseksi aateliseksi. Alue palautui 1600-luvun lopulla kruunulle ja Munkkiniemen kartanosta tuli säteritila, jota kruunu vuokrasi. 

Kun kuntajaotus toteutettiin1860-luvulla, alue oli osa Helsingin maalaiskuntaa. Vuonna 1915 Munkkiniemestä tuli taajaväkinen yhdyskunta maalaiskunnan sisään. Vuonna 1920 erotettiin Helsingin maalaiskunnasta Huopalahden kunta, joka oli rakenteellisesti hajanainen. Sen hallintoa tosiasiassa pyörittivät Haagan, Munkkiniemen ja Lauttasaaren taajaväkiset yhdyskunnat. Haaga erotettiin Huopalahdesta omaksi minikauppalakseen vuonna 1923. Vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa muun muassa Huopalahti ja Haaga liitettiin Helsingin kaupunkiin.

Munkkiniemen ydinosan kerrostalot ovat suurelta osin 1930-luvulta.

Paraatikadun Munkkiniemen puistotien päässä sijaitseva Laajalahden aukio on alun perin ollut varsin selkeä. Sitä on vuosikymmenten varrella ns. paranneltu useaan otteeseen. Nykyisin viritys on melkoisen sekava.


Laajalahden aukio 1930-luvulla


Laajalahden aukio 1988

Tänään ihmettelemme erästä yksityiskohtaa: nopeusrajoitusta.

Munkkiniemen alueella on 30 km/h aluenopeusrajoitus, joka on asianmukaisesti merkitty alueen ulkoreunoilla. Siksipä Laajalahden aukiota lähestyttäessä kulkijaa hämmentävät alueen sisälle Laajalahdentielle viritetyt toiset nopeusrajoitusaluemerkit.

Munkkivuoren suunnasta saavuttaessa merkki lisäksi on ainoastaan keskikorokkeella, eikä lainkaan ajoradan oikeassa reunassa. Tämä on yksiselitteisesti säädösten vastainen ratkaisu.

Nopeusrajoitusalue merkitään vain alueen ulkoreunalle. Lisäksi alue merkitään päättyneeksi jollakin sopivalla merkillä. Laajalahdentien merkeistä kummankaan kohdalla ei toiseen suuntaan ole mitään merkkiä.

Järjestelyjen suunnittelija voi vapaasti selostaa ratkaisuaan blogin kommenteissa. 

5.2.2025

Pysyvyyttä

Teillä ja Turuilla tarjoaa harvoin sarjakuvaa. Tänään tehdään poikkeus. Katsellaan viiden ruudun sarjakuvaa Keravalta.


Kerava, 2023


Kerava, 2021

Kerava, 2019


Kerava, 2018


Kerava, 2009

No mikäs nyt?

Tieliikenneasetuksen muutos, joka muutti kolminumeroisten teiden numerokilven mustavalkoiseksi, astui voimaan vuonna 1994 ja muutos oikeutti käyttämään aiempien säädösten mukaisia merkkejä vuoden 2003 loppuun saakka. Myöhemmin takarajaa siirrettiin viisi vuotta vuoden 2008 loppuun.

Keravalla ei tunnu olevan mitään kiirettä asiassa. Vastahan tuosta on 16 vuotta, kun myöhempikin takaraja jäi taakse. Pysyvyyttä, muutoksistahan voisi joku ahdistua.

Kyseessä ei ole yksittäinen unohdus, vaan sieltä täältä kaupunkia on löydettävissä näitä samoja museaalisia merkintöjä. 



Muutenkin Keravan kaupungininsinööri voitaisiin lähettää jonnekin kertaamaan liikennemerkkeihin liittyviä säädöksiä. 


Kaupungissa on useassa paikassa nähtävissä risteyksen jälkeen tällainen merkintä. Koska pysäköintikielto päättyy risteykseen, niin ei merkissä voi olla tuollaista lisäkilpeä, koska rajoitus ei ole voimassa kilven etupuolella. Johan sen liikennemerkkien käyttöasetuskin kieltää muilta kuin toistomerkeiltä. Ja alkavaa rajoitusta merkitsevä kilpihän ei ole toistomerkki.

1.2.2025

Muodon vuoksi

Hyödyttömien tilastojen ja analyysien osastolla käsitellään tänään muotoja. Täsmälleen ottaen tutkimme, minkälaisia laajoja kaarroksia valta-, kanta- ja seututiet tekevät. 

Mittari on yksinkertainen: Katsotaan, kuinka etäällä tien päätepisteiden välisestä suorasta kauimpana sijaitseva tien piste on. Menetelmä tien päätepisteiden määrittämiseksi on helppo ja halpa: Toisistaan kauimpana sijaitsevat tieosuudet edustakoot päätepisteitä. Yhdysteiden geometriassa on sen verran vekkuleita tapauksia, että menetelmä ei anna oikeaa lopputulosta. Jätämme yhdystiet siis tällä kertaa sivuun.

Koska on pitkiä teitä ja on pätkiä teitä, indikaattorit on laskettu kahdella tavalla: absoluuttisesti kilometreinä ja suhteellisesti prosentteina. Lisäksi alle 15 kilometrin mittaiset pätkät on jätetty laskuista kokonaan pois.

Valta- ja kantateiden osalta kaartelun itseoikeutettu ykkönen on valtatie 6 Pernajan Koskenkylästä Joensuun kautta Kajaaniin. Kiteellä tie on 171 kilometrin päässä Koskenkylän ja Kajaanin välisestä linnuntiestä. 


Prosenttikriteerillä kuutostien 40 prosenttia kuitenkin häviää seututielle 93, jolle niitä kertyy 42. 



Valta- ja kantateiden "etäpisteiden" kartalle syntyy kasa Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajan tienoille. Kaikki nämä kuusi tietä ovat varsin suoria. Kolmostiekin, jolla on mittaa yli 400 kilometriä, on vain Tervakosken kohdalla vain noin 20 km sivussa linnuntiestä.



Valta- ja kantateiden muodokkaimmat ja suorimmat, kilometreissä:
   
TieLinnuntiePoikkeamaPoikkeama %
6425,8170,640,0
9486,4137,328,2
5683,0128,418,8
8513,5118,723,1
41090,267,26,2
...
4653,43,36,2
5531,93,310,1
1192,42,32,5
5729,52,27,4
2916,00,95,3

Valta- ja kantateiden muodokkaimmat ja suorimmat, prosenteissa:
 
TieLinnuntiePoikkeamaPoikkeama %
9343,218,442,6
6425,8170,640,0
92132,551,438,8
73101,632,231,6
9486,4137,328,2
...
2916,00,95,3
28202,910,75,3
7298,85,25,2
10158,28,15,1
1192,42,32,5

Seututeistä pisin on "Oulu kehätie" 800 Ylivieskasta Vaalan kautta Taivalkoskelle. Linnuntiestä etäisin piste sijaitsee Säräisniemen tyvessä.


Koska seututie 800 on pitkä, se sijoittuu prosenttitilastossa kauas kärjestä, jonnekin sijan 80–90 tienoille. 15 kilometriä pitempien sarjassa ykköstilalla on rajan pinnassa kiertelevä Ilomantsin ja Lieksan välinen tie 522, noin 40 prosenttia.


Kriteerien kannalta rajatapaus on Naantalin ja Rymättylän välinen tie 189. Itse tiellä on pituutta 18 kilometriä, mutta päätepisteiden väli on vain 11 km. Saariston mutkalla pääsee runsaan 50 prosentin lukemaan.


Seututeiden muodokkaimmat ja suorimmat, kilometreissä:
   
TieLinnuntiePoikkeamaPoikkeama %
800239,841,217,2
52283,733,640,2
95681,1 31,538,8
91289,5 26,628,9
970112,126,523,6
...
49628,70,82,7
19020,30,710,1
67992,40,62,5
82129,50,67,4
92119,50,62,9

Seututeiden muodokkaimmat ja suorimmat, prosenteissa:
 
TieLinnuntiePoikkeamaPoikkeama %
52283,733,640,2
95681,131,538,8
96567,626,838,5
81342,714,132,9
32227,98,931,8
...
75737,01,43,7
89232,21,23,6
70128,90,93,1
92119,50,62,9
49628,60,82,7